Montessori Çocuk Odası Modelleri; Tartışmasız dekore ederken en eğlendiğimiz ve en keyif aldığımız odalardan birisi de çocuk odalarıdır. Birbirinden renkli eşyalar, oyuncaklar, mobilyalar derken insana canlılık veren bu cıvıl cıvıl şeylerin içerisinde çocuklaşmamak elde değildir.

Her anne baba bu dekorasyon sürecinde odanın estetik ve güzel görünmesinden önce kullanılabilir, işlevsel, ergonomik ve sağlıklı olmasından yanadır. Durum böyle olunca dekore etme işlemine başlamadan önce bir çok fikir araştırılır, showroom gezilir, katalog karıştırılır.

Öncelikle bu yazımızda çocuk odası dekorasyonundan Montessori Çocuk Odası Modelleri konusuna kadar bir çok fikri birlikte göreceğiz.

Çocuk odası dekore ederken öncelikle karar vereceğimiz husus odanın estetik mi  görünmesi yoksa çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini destekler nitelikte olması mı konusudur.

Eğer cevabınız tabi ki fiziksel ve zihinsel gelişim önemlidir olursa öncelikle dikkat edeceğimiz ilk konu odanın karmaşadan uzak, dikkat dağıtmayan biçimde düzenlenmiş olmadır.

Montessori Çocuk Odası Modelleri; Montessori Nedir?

Son dönemlerde montessori diye bir kelime çalınmıştır illa ki kulaklarınıza. Montessori yatakları, montessori oyuncakları vs diyerek gider bu duyum. Peki nedir bu montessori?

İtalya’da ilk kadın doktor olan Pedagog Maria Montessori’den adını alan; kısaca çocuğun kendi işlerini kendisi yapan, kendisine yetebildiği, her çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişim hızının bir diğerinden  farklı olduğunu savunan, özgür ruhlu eğitim bilimidir.

Özellikle günümüz sorunlarından olan; çocukların büyük küçük tüm istek ve ihtiyaçlarını kendilerinin yapmaması, sorunlarla başa çıkmaması ve aile büyüklerinden yardım beklemesidir.

Durum böyle olunca montessori eğitimi işin içine giriyor. Öncelikle oda düzenlemeleri bu eğitim bilimi rehber edinerek yapılmaktadır. Peki bu süreç nasıl izlenmeli, oda dekore ederken ne gibi işler yapılmalı birlikte inceleyelim.

Rüya Gibi Odalar!

  • Montessori bilimi odak alınarak bir oda düzenlemesi yapmayı planlıyorsak öncelikle montessorinin ne demek olduğunu iyi araştırmalı ve iyi bilmeliyiz.
  • Odayı düzenlerken, büyük veya küçük olsun karmaşadan uzak ve mutlaka çocuğun gelişimine uygun olarak düzenlememiz gerekmektedir.
  • Duvarlarda kullanacağınız açık ve soft renkler odayı olduğundan daha büyük ve ferah görünmesini sağlayacaktır.
  • Odaya alınan tüm eşyalar; gardroptan yatağa, oyun  masasından raflara kadar her şey çocuğun kendi başına kullanabileceği kendi kendine yetebileceği boyutlarda ve yükseklikte olmalıdır.
  • Örneğin montessori yatak çocuğun kendi kendine yatıp, kendi kendine kalkabileceği, kimseden yardım almadan üzerine çıkabileceği boyutlarda olmalıdır.
  • Bu  tarz yatakları isterseniz kendiniz alabilir, isterseniz odanızın ölçülerine göre  marangozdan tahta kestirerek kendiniz de yapabilirsiniz.
  • Aşağıda yapmak isterseniz diyerek montessori yatak ölçüleri sizin için vardır.
  • Odada dağıttığı oyuncakları yine kendi başına toplaması ve yerine koyması için raf, sandık gibi depolama alanının kendi boyuna uygun olması, tehlike arz etmemesi açısından ise tüm güvenlik önlemlerinin de alınmış olması gerekmektedir.
  • Odada tek başına kalırken korkmaması için pille çalışan ışık topları ile odaya gece lambası koyabilir, dekorasyona farklı bir görüntü kazandırabilirsiniz.
  • Montessori yatakları genellikle ahşap ile yapılmış olan yer yatağı görünümündeki yataklardır. Çocuklar gece uyurken vurma çarpma gibi tehlikelerle karşı karşıya kalmamaları için yatak kenarlarına kenarlık koymalı, renkli yastıklar hazırlamalısınız.
  • Bu yastıklarla hem çocuğunuz güvenle uyuyacak hem de odaya farklı bir dekor eklemiş olacaksınız.
  • Bu ahşap yapıyı dilerseniz orijinal renginde kullanabilir, dilerseniz farklı renklerde boyayıp dekorasyonun bütününe uydurabilirsiniz.
  • Montessori odalarında en çok kullanılan renkler ise; bebe mavisi, bebek pembesi, limon sarısı, mint yeşili, gri gibi soft renklerdir.
  • Aşağıda örnek olarak hazırladığımız resimlere bakabilir, kendi odanızı kendiniz tasarlayabilirsiniz.